Dambanjoka

 Laatste nieuws!

Dambanjoka eindrapportage verantwoording

Icon of Dambanjoka-rapportage Dambanjoka-rapportage (223 KiB)

 

Zondag 2 juli 2017: Slotfestijn

Op zondag 2 juli vond het slotfestijn plaats van ons 2-jarig gemeentelijk diaconaal project Dambanjoka. Voor de laatste keer waren er verrukkelijke taartjes te eten, gemaakt door team Van der Lingen. Vervolgens werd er onder leiding van Anneke, Afrikaans gedanst. Aansluitend vond een uiterst spannende rubik-kubus wedstrijd plaats tussen pa Gerrit en zoon Matthias. Op de valreep leverde dit maar liefst nog €196,– op!  Tijdens het pannenkoeken eten werd het eindbedrag (ruim boven de beoogde €30.000,- ) bekend gemaakt.

 

Diaconaal gemeenteproject Dambanjoka 2015-2017

Wist jij dat:
 • Malawi 17,4 miljoen inwoners heeft?Kaart-Malawi
 • Malawi 3,5 x NL is?
 • 46.000 kinderen onder de 5 per jaar sterven?
 • de levensverwachting in Malawi, 60 jaar is (en in NL 80 jaar)?
 • 12 % van de bevolking geïnfecteerd is met HIV?
 • 65% van de bevolking onder de armoedegrens leeft (volgens de Wereldbank 1,65 dollar per dag)
 • Dambanjoka aan het grote Malawimeer ligt?
 • Red een Kind tegenwoordig werkt met zgn. Dorpsprogramma’s?
 • Een dergelijk project maximaal 5-7 jaar duurt?
 • Onze gemeente zich voor 2 jaar aan Dambajoka heeft verbonden?
 • Er 4 kindjes door gemeenteleden in het dorp Dambanjoka geadopteerd zijn?
 • zr. Vosslamber regelmatig kaarten verkoopt voor dit project?
Start diaconaal gemeentelijk project

Op de startzondag in september 2015, is ons diaconaal gemeenteproject Dambanjoka in Malawi van start gegaan. Dambanjoka is een dorp, vlak bij de kust van het enorme Lake Malawi. De inwoners zijn straatarm. Er wonen 1100 mensen. Onze gemeente gaat dit dorp de komende twee jaar steunen. Het zal gaan om in totaal ca. €30.000,– waarvan €15.000,– door de diaconie beschikbaar wordt gesteld.
Ard Jan Kok, die werkzaam is bij Red een Kind, vertelde ons het volgende over dit project:

Dorpsprogramma gestart

Red een Kind is vorig jaar in dit dorp al gestart met een wat zij noemen “dorpsprogramma”. Een dorpsprogramma bestaat o.a. uit het opzetten van zelfhelpgroepen en een zgn. cluster level association.

Zelfhelpgroepen

Hoe werkt een zelfhelpgroep? De allerarmsten worden bij elkaar gezet in groepen van 15 tot 20 personen. Elke week komen ze bij elkaar. Onder begeleiding worden problemen benoemd en geanalyseerd. Vervolgens wordt gezamenlijk gekeken wat aan het betreffende probleem gedaan kan worden. Het is in eerste instantie veel gepraat… maar het levert ook goede ideeën op!
Elke week legt ieder ook een heel klein bedragje in. Dit om te gaan sparen. En al snel blijkt dat 20 kleine bedragjes keer 52 weken tot een bedrag leidt waar iets mee gedaan kan worden. Bijvoorbeeld samen een een aantal kippen kopen en de eieren verkopen. Of met een andere zelfhelpgroep iets groters opzetten. Met het verdiende geld kunnen medicijnen worden gekocht, of het schoolgeld van de kinderen worden betaald. Maar het belangrijkste is misschien wel dat het gevoel van eigenwaarde toeneemt, met als gevolg dat initiatieven niet doodbloeden als Red een Kind het project heeft afgerond.

Cluster level association (CLA)

Een afvaardiging uit de verschillende zelfhelpgroepen zit in een zgn CLA. In de CLA wordt nagedacht over wat goed zou zijn voor het hele dorp. Bijvoorbeeld het stichten van een school. De CLA neemt zelf het initiatief. Red een Kind begeleidt dit proces. Voorop staat dat de CLA zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van zo’n plan.

Waar is geld voor nodig?

Geld is nodig voor het opzetten en begeleiden van de zelfhelpgroepen en de CLA.
Red een Kind verzorgt, op aanvraag van een CLA, bijvoorbeeld ook opleidingen tot leerkracht of metselaars. Ook hierbij wordt weer nadrukkelijk het initiatief bij de CLA gelegd.
Daarnaast ondersteunt Red een Kind een project als een school bijvoorbeeld door het aanschaffen van bouwmaterialen hiervoor, als duidelijk is dat het niet reëel is te verwachten dat de CLA dit kan doen.
Ook geeft Red een Kind trainingen in de sfeer van: hoe lobby je bij de overheid om geld voor een school te krijgen?

Kerk

In Dambanjoka is ook een (presbyteriaanse) kerk. Er zijn 140 leden, waarvan 62 jongeren. Er is een mannen bijbelgroep met 5 leden en een vrouwengroep met 21 leden. Zij komen 1 x per week bij elkaar.
De jongeren daarentegen komen 3x per week bij elkaar!
De dominee van deze kerk heet ds. Msongole.

 

Een greep uit de gedane acties:

2015-2017  Heerlijke taarten door Team van der Lingen

Gekozen kan worden uit verschillende lekkere varianten!

Moorddiner

Help! Wie heeft Sneeuwwitje vermoord? 8 mensen mogen deze zaak tot de bodem uitzoeken.
Wegens groot succes organiseren de 3 biggetjes (Ellen, Joan en  Florine) weer een moorddiner. Voor 25 euro krijg je een 3 gangen diner.  Datum wordt nog gepland.

3 juni 2017 – Kaas- en wijnproeverij

Alex en Erik organiseerden een kaas- en wijnproeverij op 3 juni. Wist u dat Maasdammer kaas, geïnspireerd is door de Emmentaler? En dat port heerlijk bij nagelkaas smaakt? De deelnemers hebben met volle teugen en happen genoten. En dit alles in de zonnige tuin van Alex.

2 april 2017 – Tour de Hap – Eenvoudig en niet duur, voor onze verre buur!

Op zondag 2 april kon je meedoen aan een gezellige Zondag Tour de Hap.  Er waren twee opties: je kon meedoen als gastheer/gastvrouw of je kont meedoen als gast.  In het eerste geval ontving je om 13.00 uur een aantal gasten voor een hapje/drankje of voorgerecht en om 14.30 uur een aantal andere gasten voor een hoofdgerecht/toetje.  In het tweede geval, ging je eerst bij iemand een hapje/drankje/voorgerecht eten en vervolgens op een ander adres een hoofdgerecht. Gasten betaalden 10,– pp t.b.v. Dambanjoka.

Dertien gemeenteleden hebben op verschillende adressen heerlijk gegeten!  opbrengst €130,–

30 december 2016 – oliebollen bakken

Op 30 december hebben Sari, Josephine, Anna, Mark, Niek en Erica -onder aanvoering van Paul en Pauline- oliebollen gebakken voor Dambanjoka.

De opbrengst van de oliebollen was  € 1386,= ! Met hartelijk dank aan sponsor bakker Ru van Wouter van Geurten (https://nl-nl.facebook.com/bakkerij.ru.van.wouter.van.geurten) en verzorgingshuis De Haven, waar gebruikt gemaakt mocht worden van alle faciliteiten die nodig waren om de oliebollen te bakken (https://www.dehaven.nu).

27 november 2016, eerste Advent

Na de ochtenddienst verkoopt Janny kerstkaarten t.b.v. Dambanjoka. U kunt ze ter plekke beschrijven en bij Janny weer inleveren. Zij zorgt dan voor de verzending naar Dambanjoka! Ook is het mogelijk voor u zelf kerstkaarten in te slaan. Ook de opbrengst hiervan is voor Dambanjoka.

23 november en 24 november 2016 – puppy knuffelen

Woensdag 23 november kunt u puppy knuffelen bij de familie Bijlenga van 16.00-18.00 uur en donderdag 24 november van 14 .00-19.00  uur.
Kosten: € 1 p.p voor de Dambanjoka-pot.

 19 november 2016 – Klompenpad wandeling

Zaterdag 19 november wordt er weer een klompenpad gelopen en vragen we iedereen die meeloopt Dambanjoka met € 7,50 te steunen. We gaan bij goed weer het Klompenpad Snorrenhoef lopen, een 9 km lange wandeling dwars door het achterland van Leusden. We verzamelen om 10 uur bij de RK Kerk inAchterveld.

Als je zin hebt om mee te lopen, geef je dan vóór vrijdag 18 november op bij Annemarie of Lieke.

klompenpad

16 oktober 2016 – Michazondag

16 oktober is het Michazondag. De ochtenddienst zal door Red een kind worden verzorgd en staat in het teken van Dambanjoka. Nadere info vindt u hier: Michazondag

Op 16 oktober 2016 verkocht Janny Vosslamber weer zelfgemaakte kaarten!

160920084213

 3 april 2016 – Veiling t.b.v. Dambanjoka!

Na de ochtenddienst vindt een veiling plaats t.b.v. Dambanjoka.

Opbrengst veiling: €4000,–

Een greep uit de acties – voortgekomen uit de veiling:

 

Bart heeft stevig in de tuin gewerkt!

 

In het sprookjesbos is een moord opgelost…..

 

Sjaan heeft een prachtige trui voor Johanna gebreid!

 

Een heel aantal gemeenteleden is op stap geweest met Gosse, in Den Treek.

 

Kibbeling is gegeten…

 

Er zijn hele creatieve dingen op de textielworkshop gemaakt!

2 april 2016 – Arnoud zwemt voor Dambanjoka

Arnoud van ’t Hoog gaat zaterdag 2 april in 1,5 uur proberen zoveel mogelijk banen te zwemmen (a 25m).
De opbrengst is volledig voor Dambanjoka.
U kunt hem sponsoren per gezwommen baan of vast bedrag.
Aanstaande zondag (20 mrt) kunt u intekenen hiervoor!

zwembad

Arnoud heeft € 430,08 opgehaald!

2 april 2016 – Klompenpad-route Stoutenburgerpad (10 km)

Kosten inclusief koffie: €7,50

opgeven bij Annemarie of Lieke

klompen

26 maart 2016 – Lezing “De Lijkwade van Turijn”

Op zaterdagavond in het Corderius. Aanvang: 20.uur.

Kosten € 5,- in voorverkoop, € 7,- aan de kassa

Zie voor meer info: Lezing Lijkwade

lijkwade

19 maart 2016:  de CATALOGUS voor de VEILING op 3 april is uit!

Op 3 april vindt er een veiling plaats t.b.v. ons gemeentelijk diakonaal project in Dambanjoka. In deze catalogus vindt u een rijke schat aan produkten, diensten en mogelijkheden waarop u tijdens de veiling kunt bieden. U wordt hartelijk uitgenodigd deel te nemen aan deze veiling!  De veiling begint om ca. 12.00 uur.

Voorbieding doen
Mocht u niet aanwezig kunnen zijn op 3 april, dan kunt u een voorbieding doen. Als u iets in de catalogus ziet dat u wel zou willen hebben en u wilt voorkomen dat het te goedkoop weg gaat, dan kunt u ook vast een bod uit brengen. Dat is dan een start-bod en eventueel geeft u ook een maximum- bod aan. Als er dan iemand over uw start-bod heen gaat maar onder uw maximum bod blijft, wordt u toch de gelukkige eigenaar. Stuur in beide gevallen vóór 2 april 2016 een mailtje naar 1661hwh@gmail.com onder vermelding van het voorwerp, veilingnummer, uw (start)bod en eventueel uw maximum-bod en natuurlijk uw naam en adres.

bekijk ‘m hier:

20160403 Veiling Dambanjoka

12 februari 2016 – Amish lezing in de Martuskerk door Laura Strating

aanvang 20.00 uur.  Kosten: € 7,50

Uitnodiging Amish lezing Red een Kind Malawi

6 februari 2016 – Eerste klompenpadwandeling vervalt ivm verwachte slechte weersomstandigheden.

Snorrenhoefpad Achterveld 9 km,  Kosten inclusief koffie: €7,50

opgeven bij Annemarie of Lieke

klompen

5 februari 2016 – Vacature naald- of speldvasthouder (m/v) 

Voor een quilt-in-wording zijn wij op zoek naar iemand die wil meehelpen met het sandwichen van een quilt. In een team van 4 personen werk je samen om de quilt te sandwichen. Hierna kan de quilt afgemaakt worden zonder verdere hulp. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien, quilten, naalden of spelden!  Wil je graag werken in een ruimte vol mooie stoffen en quilts? Wil je in een kort tijdsbestek groot resultaat leveren? Twijfel dan niet en solliciteer direct!
Wie ben jij?
Gezellig
Ervaring met het luisteren naar en opvolgen van instructies
Goed met theelepels
Beschikbaar op vrijdagmiddag 5 februari
Wat bieden wij?
Een leuke middag in Laura’s Quiltatelier
Iets lekkers
Een donatie aan het Dambanjoka project
Sollicitaties kunnen gestuurd naar Elselien

Quilt

Quilt

31 december 2015

Klapmap groep bakt oliebollen voor rest gemeenteleden en nog vele anderen…. 😉

30 december 2015

Francien en Frits bakken oliebollen voor gemeenteleden en buren!

22 november 2015

Na de ochtenddienst van 22 november werd de kerkzaal omgetoverd tot een ware markthal. Zo was beautysalon Zomer aanwezig voor felgekleurde nageltjes en make up, kon je een gezinsportret laten maken bij Sjoerd, was er een vraag- en aanbodwaslijn, waren er heel veel boeken, heerlijk gevulde muffins, mooie kerstkransen te koop bij Ellen, een quiz voor slimme mensen gemaakt door Harmen, een taart in het gezicht van Martijn, mopjes van Timo en nog veel meer….

Resultaten acties/ geld overmaken

Verschillende teams strijden om de eer, wie het meeste geld ophaalt voor Dambanjoka! Nieuwsgierig hoeveel geld er al is opgehaald? project Dambanjoka -NGK Amersfoort Zuid  U kunt via deze link ook geld overmaken naar het project: druk dan op de knop “support ons” .

Een drietal teams heeft zich hierop al aangemeld. Onder “community”  kunt u ze vinden. Door het bewuste team aan te klikken, komt u op hun “eigen” site.

Als team nog niet aangemeld bij pifworld?  hier is de handleiding: handleiding pifworld

 

Nieuws uit Dambanjoka

juni 2016: bericht uit Dambanjoka  (vertaald door Karen Hunink)

Mede door jullie steun aan Dambanjoka zijn zelfhulpgroepen gevormd – 15 in totaal die wekelijks bij elkaar komen. Het gaat om hulp bieden aan kwetsbare vrouwen. Door de steun van zelfhulpgroepen kunnen vrouwen kleinschalig bedrijfjes runnen met kleine leningen – in deze groepen delen de vrouwen hun geld. Ze sluiten leningsovereenkomsten af naar wat ze per week kunnen afbetalen.

Binnen een jaar is het leven van veel van die vrouwen veranderd. Ze kunnen goede kleren kopen en schoolgeld voor de kinderen betalen en op zo een manier dragen ze samen met hun mannen de last. Vrouwen ontdekken hun eigen waarde door zelfstandig voor hun gezinnen in hun dagelijkse behoeftes te voorzien.

Het ontstaan van een Community Based Child Care Centre is ook een van de nieuwe ontwikkelingen in het dorp. De zelfhulpgroepen doen ook actief mee in het dorp. Het dorpshoofd heeft hun een stuk land gegeven om het centrum te bouwen. Dorpelingen gebruiken lokale bronnen voor de bouw en voorzieningen van het centrum, bijvoorbeeld het is hun geslaagd voor het plaatselijke community based chiild care centre een tijdelijk onderdak te bouwen. Dorpelingen voorzagen in maaltijden voor de kinderen in de centra’s met de bijdrages die ze ontvangen. De kinderen die naar de centrums gaan vallen op door hun betere prestaties en dit wordt erg gewaardeerd.

“Onze kinderen worden slimmer en de basis scholen zijn blij met de resultaten van de kinderen die komen. Door de steun vanuit de Centrums wordt het leven van onze echtgenoten verbeterd en onze huizen worden beter onderhouden. Ze helpen ons onze huishoudens te runnen waardoor we onze verantwoordelijkheden kunnen delen. Onze huizen zijn schoner en de vrouwen kunnen beter koken. Ze respecteren ons ook als hun mannen wat wij echt waarderen” zei de dorpsleider namens de getrouwde mannen in het dorp.

De steun vanuit de centra’s heeft ook de gemeenschap geholpen om kinderclubs te starten. En een aantal dorpelingen waren als leiders getraind met het geld van jullie gemeente! Nu hebben we 2 kinderclubs in het dorp gestart waar kinderen na schooltijd bij elkaar komen om te spelen, activiteiten te leren om hun geestelijk, sociaal en mentaal te helpen groeien.

Uitdagingen

Gebrek aan opgeleide ouder commissies en zorgverleners in het dorp bij de Community Based Child Care Centre.

Gebrek aan speel materialen.

De kinderclubs hebben bijvoorbeeld netballen, voetballen, volleyball netten en sport kits nodig.

Gebedspunten van Humphreys Banda:

 1. Geestelijke groei onder de Christenen
 2. De pas verkozen oudsten
 3. Christenen zouden moeten leren vrijmoedige gevers aan God te worden.
 4. Het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten in de gemeente/dorp.
 5. Bidden voor niet gelovige dat die Christus mogen leren kennen.
 6. Er is een hoge risico op malaria gedurende deze maanden in ons dorp/district en ons land Malawi.
 7. Bidden dat de moderne technologie geen idool wordt.
 8. Het probleem van alcohol onder de bevolking en onder de jeugd.

(Zo te zien worstelen ze met bijna vergelijkbare zaken als wij.)

Zelfhulp groep

Tijdelijk onderdak bij de plaatselijke community based chiild care centre

 20 februari 2016 Mail van Humphreys (Dambanjoka)n.a.v. onze vraag of Dambanjoka erg getroffen is door de gevolgen van El Nino:

” Yes in some regions of our country like the Southern and central but in the Norther part we are not very much affected. So remember us in prayers mainly that we have good rains. Thanks and stay blessed, Humphreys”

dec. 2015 Kerstgroeten uit Dambanjoka:

Receive greeting from Mndani Liuzi CCAP Church. We appreciate very much your gifts which you send to us wishing us all the best during this Xmas season. We don’t have special words to express our thanks to you over there so that you can understand that we are thankful. God himself should help us on our behalf to thank you.

Stay blessed always.